Cum facem somnul bebelușului cât mai sigur?
Asociația Americană de Pediatrie oferă următoarele recomandări pentru a preveni sindromul morții subite la copiii sub 1 an:
- Bebelușul trebuie să doarmă în camera părinților până la 6 luni, dar în pătuțul lui, nu în patul părinților, singur în pătuț, pe spate. Chiar și gemenii sau tripleții trebuie să doarmă fiecare în pătuțul său.
- Dacă am luat bebelușul din pătuț pentru hrănire, schimbarea scutecului sau liniștire, îl punem înapoi în pătuțul său pentru a continua somnul. Nu-l lăsăm să doarmă în patul nostru.
- Pătuțul bebelușului trebuie să aibă o saltea fermă și dreaptă (fără înclinare). Nu folosim saltele cu apă, aer sau spumă de memorie, deoarece pot crește riscul de sufocare. Înclinarea patului nu mai este recomandată nici pentru copiii cu reflux gastroesofagian.
- Încercăm să alăptăm bebelușul cel puțin până la 6 luni.
- Evităm să punem în pătuț obiecte moi, precum perne, jucării, plușuri sau pături. Dacă este frig, îl îmbracăm cu mai multe straturi de haine în loc să îl învelim cu o pătură.
- Dacă bebelușul adoarme în scaunul auto sau cărucior, îl mutăm în pătuțul lui cât mai curând.
- Ferim copilul de expunerea la fum de țigară (clasică sau electronica, dispositive de vapat), atât înainte de naștere, cât și după.
- Evităm folosirea căciulii în casă pentru a preveni supraîncălzirea. Bebelușii sub 4 luni au nevoie, de obicei, de un singur strat de haine în plus față de adulți.
- Dispozitivele de monitorizare cardiorespiratorie acasă nu sunt recomandate, deoarece pot da o falsă siguranță și scădea vigilența legată de alte reguli de somn.
- Punem bebelușul pe burtică, sub supraveghere, în timp ce este treaz, pentru a-și dezvolta mușchii spatelui. Începem cu sesiuni scurte, crescând treptat până la 15-30 de minute pe zi până la vârsta de 7 săptămâni.
- Chiar dacă trebuie să doarmă pe spate până la 1 an, dacă bebelușul se poate întoarce singur cu uşurinţă, de pe burtă pe spate și invers, poate dormi în poziția aleasă de el.
- Oferim suzeta fără lănțișoare sau agățători și nu o atașăm de haine în timpul somnului.
- Dacă adoarme într-un dispozitiv de purtare (sling sau wrap), ne asigurăm că fața lui este vizibilă și că nasul și gura sunt libere.
Dacă un copil sub 1 an devine inconștient și nu respiră:
– Administrăm 5 respirații salvatoare.
– Sunăm la 112 și punem telefonul pe difuzor dacă suntem singuri şi
– Începem alternarea a 15 compresii toracice cu 2 respirații gură la gură și nas, continuăm până când copilul își revine sau soseşte personalul medical.