Care sunt simptomele atipice de infarct miocardic acut?

mensave curs prim ajutor 140

Conform unui studiu publicat în Revista Societății Europene de Cardiologie – Îngrijirea Pacientului Cardiovascular Acut (Factor de Impact ISI – 4.766) este menționat faptul ca în 20% din cazuri, pacienții cu infarct miocardic acut prezintă simptome atipice, care includ: durere non-toracica (localizată la nivel cervical, maxilar, spate, cap sau abdominala), transpirații abundente, amețeală sau probleme respiratorii (dispnee și tuse).

Cele mai frecvente simptome atipice asociate cu infarctul miocardic acut au fost simptomele respiratorii (6.7%), urmate de durerile de alt tip decât cea cardiacă (4.1%), precum și alte simptome cardiace (1.7%).   

Impactul simptomelor atipice asupra mortalității

Importanța recunoașterii simptomelor atipice de infarct miocardic acut, precum și înțelegerea posibilității asocierii acestora cu patologia cardiovasculară este de maximă importanță deoarece conform studiului menționat, mortalitatea la 30 de zile prin infarct miocardic acut la pacienții cu simptome atipice este de 5 ori mai mare comparativ cu pacienții ce prezintă durere toracică, simptomul uzual al infarctului miocardic acut.

S-a remarcat de asemenea o retincență clară a serviciilor de prim ajutor de a trimite echipaje în cazul pacienților ce prezintă simptome atipice de infarct miocardic acut, motivul esențial al ratei crescute de decese.

Educația și pregătirea în recunoașterea simptomelor

Pentru îmbunătățirea recunoașterii simptomelor atipice de infarct miocardic, trebuie realizată o pregătire sporită atât de către serviciile de urgență, dar și de persoanele din afara domeniului medical. Așadar, un curs de prim ajutor este 100% recomandat. Știai că în viață există șanse de cel putin 80% de a trebui să acorzi primul ajutor?

Recunoșterea fiecărui simptom și asocierea acestuia cu riscul dezvoltării unui infarct miocardic acut poate în orice moment salva o viață.

 

Articol redactat de: Dr. Plopeanu Andrei-Dorel, Medic Anatomopatolog

 

Sursă:

Møller AL, Mills EHA, Gnesin F, Jensen B, Zylyftari N, Et. Al. Miocardial infarction symptom presentation on emergency response and survival. Eur Heart J Acute Cardiovasc Care. 2021 Dec 18;10(10):1150-1159. doi: 10.1093/ehjacc/zuab023.

 

Tags: curs de prim ajutor, infarct, infarct miocaridc, mensave, fii un erou, curs prim ajutor romania, curs prim ajutor adult, curs prim ajutor bebelusi

 

MENSAVE

Fii un erou!

Participa aici la un Curs de Prim Ajutor cu MENSAVE.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

ro_RORomanian