Educația pentru resuscitare | Cât este de importantă cunoașterea modului corect de efectuare al resuscitării cardio-pulmonare de către populația generală?

mensave curs prim ajutor 139

Conform ultimului ghid al Consiliului European al Resuscitării publicat în 2021 în revista Resuscitation (Factor de Impact ISI – 6.251), efectuarea resuscitării cardio-pulmonare de către populatia generala în cazul stopului cardio-respirator din afara spitalului este asociată cu o creștere semnificativă a supraviețuirii. Deși acest fapt este binecunoscut și confirmat într-un număr covârșitor de publicații importante, în continuare multi nu acționează în sensul efectuării manevrelor de resuscitare cardio-pulmonară atunci când este nevoie.

Un studiu publicat în aceeași revistă de specialitate de către Haskins Et. Al în 2020, evaluează supraviețuirea în cazul a 4464 de stopuri cardio-respiratorii din afara spitalului. Conform acestui studiu, cele mai frecvente stopuri cardio-respiratorii acute se întâmplă acasă (53%), iar cel mai important factor de prognostic pozitiv în supraviețuirea pacienților este dat de îndemânărea și disponibilitatea persoanelor aflate în apropiere de a efectua manevre de resuscitare cardio-pulmonară.

Datorită procentului crescut de cazuri desfășurate la domiciliu, un număr mare din intervenții au aparținut membrilor familiei. Astfel, s-au putut analiza principalele minusuri pe care membri familiei le-au prezentat în cazul efectuarii manevrelor de resuscitare cardio-pulmonară: lipsa pregătirii, suferința emoțională sau fragilitate psihică.

Potrivit aceluiași studiu, s-a remarcat o creștere de 47% a supraviețuirii pacienților în cazurile în care manevrele de resuscitare cardio-pulmonară au fost efectuate de către persoane ce aveau dobândite competențe de prim ajutor în cadrul cursurilor efectuate fie în școală, fie în alte împrejurări.

Posibilitatea de a fi pus în situația în care e nevoie să acorzi primul ajutor prin manevre de resuscitare cardio-pulmunara nu este una nesemnificativă, iar statistic cel mai probabil este să fie o persoană apropiată. Un curs de prim ajutor te poate pregătii să reacționezi prompt și corect într-o astfel de situație.

 

Articol redactat de: Dr. Plopeanu Andrei-Dorel, Medic Anatomopatolog

 

Sursă:

1. Greif R, Lockey A, Breckwoldt J, Carmona F, Conaghan P, Et. Al., European Resuscitation Council Guidelines 2021: Education for resuscitation., Resuscitation. 2021 Apr;161:388-407. doi: 10.1016/j.resuscitation.2021.02.016

2. Haskins B, Smith K, Cameron P, Bernard S, Nehme Z, Et. Al., The impact of bystander relation and medical training on out-of-hospital cardiac arrest outcomes., Resuscitation. 2020 May;150:72-79. doi: 10.1016/j.resuscitation.2020.02.036. Epub 2020 Mar 16

 

Tags: curs de prim ajutor, infarct, infarct miocardic, mensave, fii un erou, curs prim ajutor romania, curs prim ajutor adult, curs prim ajutor bebelusi

 

MENSAVE

Fii un erou!

Participa aici la un Curs de Prim Ajutor cu MENSAVE.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

ro_RORomanian