Conform ultimului ghid al Consiliului European al Resuscitării publicat în 2021 în revista Resuscitation (Factor de Impact ISI – 6.251), efectuarea resuscitării cardio-pulmonare de către populatia generala în cazul stopului cardio-respirator din afara spitalului este asociată cu o creștere semnificativă a supraviețuirii. Deși acest fapt este binecunoscut și confirmat într-un număr covârșitor de publicații importante, în continuare multi nu acționează în sensul efectuării manevrelor de resuscitare cardio-pulmonară atunci când este nevoie.
Un studiu publicat în aceeași revistă de specialitate de către Haskins Et. Al în 2020, evaluează supraviețuirea în cazul a 4464 de stopuri cardio-respiratorii din afara spitalului. Conform acestui studiu, cele mai frecvente stopuri cardio-respiratorii acute se întâmplă acasă (53%), iar cel mai important factor de prognostic pozitiv în supraviețuirea pacienților este dat de îndemânărea și disponibilitatea persoanelor aflate în apropiere de a efectua manevre de resuscitare cardio-pulmonară.
Datorită procentului crescut de cazuri desfășurate la domiciliu, un număr mare din intervenții au aparținut membrilor familiei. Astfel, s-au putut analiza principalele minusuri pe care membri familiei le-au prezentat în cazul efectuarii manevrelor de resuscitare cardio-pulmonară: lipsa pregătirii, suferința emoțională sau fragilitate psihică.
Potrivit aceluiași studiu, s-a remarcat o creștere de 47% a supraviețuirii pacienților în cazurile în care manevrele de resuscitare cardio-pulmonară au fost efectuate de către persoane ce aveau dobândite competențe de prim ajutor în cadrul cursurilor efectuate fie în școală, fie în alte împrejurări.
Posibilitatea de a fi pus în situația în care e nevoie să acorzi primul ajutor prin manevre de resuscitare cardio-pulmunara nu este una nesemnificativă, iar statistic cel mai probabil este să fie o persoană apropiată. Un curs de prim ajutor te poate pregătii să reacționezi prompt și corect într-o astfel de situație.
Articol redactat de: Dr. Plopeanu Andrei-Dorel, Medic Anatomopatolog
Sursă:
1. Greif R, Lockey A, Breckwoldt J, Carmona F, Conaghan P, Et. Al., European Resuscitation Council Guidelines 2021: Education for resuscitation., Resuscitation. 2021 Apr;161:388-407. doi: 10.1016/j.resuscitation.2021.02.016
2. Haskins B, Smith K, Cameron P, Bernard S, Nehme Z, Et. Al., The impact of bystander relation and medical training on out-of-hospital cardiac arrest outcomes., Resuscitation. 2020 May;150:72-79. doi: 10.1016/j.resuscitation.2020.02.036. Epub 2020 Mar 16
Tags: curs de prim ajutor, infarct, infarct miocardic, mensave, fii un erou, curs prim ajutor romania, curs prim ajutor adult, curs prim ajutor bebelusi
MENSAVE
Fii un erou!