Cum acord primul ajutor în cazul înțepăturilor de viețuitoare marine?

Curs de Prim Ajutor

Când intri în apa mării sau a oceanului, poți întâlni viețuitoare marine care înțeapă sau mușcă. Cele mai frecvent întâlnite, pe care le vom aborda în acest articol, sunt:

– Meduza

– Ariciul de mare

Este important să te informezi despre zona în care pleci, să fii atent atunci când înoți sau faci scufundări și să știi cum poți acorda primul ajutor în caz de înțepătură/mușcătură.

Dacă ești înțepat de o meduză sau de un arici de mare, este important să acționezi rapid pentru a ameliora durerea și a reduce riscul de complicații:

  1. Ieși din apă pentru a evita alte înțepături.
  2. Poartă mănuși sau folosește un material pentru a-ți proteja mâinile de alte înțepături la următorii paşi.
  3. Îndepărtează tentaculele (dacă sunt prezente în cazul înțepăturii de meduză) sau spinii (în cazul ariciului de mare) folosind o pensetă sau un card.
  4. Clătește locul înțepăturii cu oțet timp de cel puțin 30 de secunde. Oțetul ajută la inactivarea veninului și la calmarea durerii. Dacă nu ai oțet, clătește cu apă de mare.
  5. Frecarea locului înțepăturii sau clătirea cu apă dulce poate declanșa eliberarea de mai mult venin; evită aceste lucruri.
  6. După clătirea cu oțet sau apă de mare, introdu zona afectată în apă caldă (nu fierbinte) timp de 20-30 de minute. Apoi pune gheață peste un prosop timp de 10 minute și ridică membrul afectat pentru a scădea inflamația.
  7. Pentru durere, poți lua Ibuprofen sau Paracetamol, dacă nu ești alergic la vreuna din aceste medicamente.
  8. Fii atent la reacții alergice severe: dificultăți de respirație, durere în piept sau inflamarea feței (ochi, buze). Sună la numărul de urgență dacă apar aceste semne.
  9. Dacă înțepătura este severă, apare o reacție alergică sau dacă simptomele persistă în ciuda măsurilor de prim ajutor, mergi la medic.
  10. În următoarele zile, verifică zona pentru semne de infecție: zona din jurul înţepăturii este roșie, caldă, faci febră.

Severitatea înțepăturilor de meduză poate varia, iar unele specii pot produce venin mai toxic decât altele. Dacă te afli într-o zonă cunoscută pentru specii de meduze periculoase sau dacă înțepătura este severă, este recomandat să cauți ajutor medical imediat. Înțepăturile de arici de mare pot fi dureroase, dar de obicei nu sunt amenințătoare pentru viață.

Participa aici la un Curs de Prim Ajutor cu MENSAVE.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

ro_RORomanian