Cum acord primul ajutor unei victime cu sincopă (leşin)?

Sincopa (leşinul) reprezintă pierderea temporară a stării de conştienţă şi este dată de scăderea fluxului sangvin la nivel cerebral.

Sincopa (leşinul) reprezintă pierderea temporară a stării de conştienţă şi este dată de scăderea fluxului sangvin la nivel cerebral.

Cea mai întalnită formă de sincopă este sincopa vasovagală. Ea este dată de reacţia exagerată a organismului la diverşi stimuli, cel mai frecvent psihologici: emoţie, supărare, anxietate, vederea sângelui, aglomeraţie, temperatură ambiantă crescută.

Alte cauze de sincopă sunt: cardiace, neurologice, hipotensiunea: sincopa posturală (prinridicarea bruscă în picioare).
De obicei sincopa este precedată de semne şi simptome (prodrom): greaţă, stare de slăbiciune, tulburări de vedere sau de auz, transpiraţie, paloarea tegumentelor, palpitaţii.

Sincopa poate fi prevenită crescând fluxul sangvin la nivelul creierului prin următoarele manevre:
 Încrucişarea membrelor inferioare şi contracţia muşchilor lor;
 Adoptarea poziţiei ghemuit (squatting);
 Încleştarea mâinilor, strângerea lor astfel încât prin tragerea de ele să nu poată fi descleştate.

Dacă victima simte că starea de slăbiciune este prea mare pentru a mai sta în picioare, o întindem pe jos şi îi ridicăm picioarele. Această poziţie are același scop, de a creşte fluxul sangvin cerebral.

Dacă victima îşi pierde starea de conştienţă, o punem în poziţia laterală de siguranţă şi sunăm la 112 dacă nu îşi revine în câteva minute.

Când victima este inconştientă sau slab responsivă:
 NU îi turnăm apă pe faţă;
 NU o pălmuim;
 NU îi dăm nimic să bea.

Uneori sincopa se poate confunda cu o convulsie. Convulsia nu este însoţită de obicei de semne şi simptome prodromale, ea apare şi se termină brusc; de multe ori este însoţită de: mişcări necontrolate ale corpului (clonii), traumatisme la nivelul limbii sau obrajilor, cianoză orală (se albăstreşte la faţă) iar victima unei convulsii nu îşi revine prin creşterea fluxului sangvin cerebral.

Protejăm victima unei convulsii de traumatisme ulterioare punându-i ceva moale sub cap şi eliberând zona de obiecte de care s-ar putea lovi, iar când s-a terminat convulsia (în perioada de somnolenţă) aşezăm victima în poziţia laterală de siguranţă şi sunăm la 112 dacă este necesar.

Participa aici la un Curs de Prim Ajutor cu MENSAVE.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

ro_RORomanian