Epipen – Ce este si cum se foloseste in primul ajutor

Epipenul, sau auto-injectorul de epinefrina, este un dispozitiv medical folosit pentru a trata reactiile alergice severe, inclusiv socul anafilactic. Acesta poate salva vieti si este important sa stiti cum sa il folositi corect si cum sa oferiti primul ajutor in cazul unei reactii alergice severe.

Pasii de folosire a Epipenului:

 1. Verificati expirarea si aspectul dispozitivului. Asigurati-va ca Epipenul nu a expirat si ca nu prezinta deteriorari vizibile, cum ar fi fisuri, decolorari sau deformari.

 2. Scoateti capacul albastru. Epipenul are doua capace, unul albastru si unul portocaliu. Scoateti capacul albastru pentru a dezvalui acul.

 3. Alegeti zona de injectare. Zona de injectare recomandata este partea exterioara a coapsei. Aceasta zona trebuie sa fie curata si uscata.

 4. Impingeti Epipenul ferm impotriva pielii. Acul trebuie sa penetreze hainele si sa ajunga la nivelul pielii.

 5. Tineti Epipenul timp de 3 secunde. Epinefrina este injectata automat in piele si in sistemul circulator.

 6. Scoateti Epipenul si apasati cu un tampon de alcool. Dupa injectarea epinefrinei, scoateti Epipenul si apasati zona injectata cu un tampon de alcool timp de 10 secunde.

 7. Apelati la ajutor medical de urgenta. Este important sa obtineti ajutor medical imediat dupa administrarea epinefrinei.

Pasii de prim ajutor in cazul reactiilor alergice severe:

 1. Sunati la serviciul de urgenta 112 sau cerei ajutorul unei persoane din apropiere.

 2. Ajutati persoana sa-si administreze un auto-injector Epipen, daca are unul. Instructiunile de utilizare ar trebui sa fie insotite de Epipen.

 3. Pozitionati persoana intr-o pozitie confortabila. Daca simptomele sunt minime, persoana poate sta sau sta jos, dar daca simptomele sunt severe, ar trebui sa fie asezata in pozitie culcata, cu picioarele ridicate.

 4. Asigurati-va ca caile respiratorii sunt deschise. Daca persoana are dificultati de respiratie sau senzatie de sufocare, ajutati-o sa-si elibereze hainele stranse sau sa-si deschida butonii de la guler pentru a-i facilita respiratia.

 5. Monitorizati semnele vitale ale persoanei. Verificati ritmul cardiac si tensiunea arteriala a persoanei la intervale regulate pentru a monitoriza evolutia situatiei.

 6. Nu ii dati de baut sau de mancare. Persoana poate fi tentata sa bea sau sa manance, dar acest lucru poate agrava simptomele. Este important sa asteptati pana cand ajunge ajutorul medical.

 7. Calmati persoana si asigurati-va ca este in siguranta. Asigurati-va ca este confortabila si calma si incercati sa o mentineti ocupata cu discutii usoare pana cand ajunge echipa de salvare.

In concluzie, reactiile alergice severe pot fi periculoase si pot pune viata in pericol. Epipenul poate fi un instrument salvator in astfel de situatii si este important sa stiti cum sa il folositi corect. De asemenea, este important sa cunoasteti pasii de prim ajutor si sa actionati rapid in cazul unei reactii alergice severe. Fiind pregatiti si stiind cum sa actionati in astfel de situatii, puteti face diferenta intre viata si moarte.

Participa aici la un Curs de Prim Ajutor cu MENSAVE.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

ro_RORomanian