Socul anafilactic si Primul Ajutor

Socul anafilactic este o reactie alergica severa si rapida care poate fi fatala daca nu este tratata imediat. Aceasta reactie poate fi declansata de o varietate de alergeni, cum ar fi alimente, medicamente, intepaturile de insecte sau contactul cu latexul. Este important sa cunoasteti simptomele si sa actionati rapid pentru a oferi primul ajutor in cazul unui soc anafilactic.

Simptomele socului anafilactic includ:

 • Umflarea fetei, buzelor sau limbii
 • Senzatia de sufocare sau dificultatea de a respira
 • Ritm cardiac accelerat sau palpitatii
 • Scaderea tensiunii arteriale
 • Urticarie sau mancarime
 • Voma sau diaree

Daca suspectati ca cineva are un soc anafilactic, urmati acesti pasi pentru a-i acorda primul ajutor:

 1. Sunati la serviciul de urgenta 112 sau cereti ajutorul unei persoane din apropiere. Este important sa obtineti ajutor medical cat mai curand posibil.

 2. Ajutati persoana sa-si administreze un auto-injector EpiPen, daca are unul. Auto-injectorul contine o doza de epinefrina, care poate ajuta la ameliorarea simptomelor pana cand ajunge ambulanta. Instructiunile de utilizare ar trebui sa fie insotite de auto-injector, iar cei care poarta unul ar trebui sa le cunoasca.

 3. Pozitionati persoana intr-o pozitie confortabila. Daca simptomele sunt minime, persoana poate sta sau sta jos, dar daca simptomele sunt severe, ar trebui sa fie asezata in pozitie culcata, cu picioarele ridicate. Aceasta pozitie ajuta la imbunatatirea circulatiei sangelui si poate preveni pierderea constientei.

 4. Asigurati-va ca caile respiratorii sunt deschise. Daca persoana are dificultati de respiratie sau senzatie de sufocare, ajutati-o sa-si elibereze hainele stranse sau sa-si deschida butonii de la guler pentru a-i facilita respiratia.

 5. Monitorizati semnele vitale ale persoanei. Verificati ritmul cardiac si tensiunea arteriala a persoanei la intervale regulate pentru a monitoriza evolutia situatiei.

 6. Nu ii dati de baut sau de mancare. Persoana poate fi tentata sa bea sau sa manance, dar acest lucru poate agrava simptomele. Este important sa asteptati pana cand ajunge ajutorul medical.

 7. Calmati persoana si oferiti-i suport emotional. Oferiti-i sprijin emotional si asigurati-o ca ajutorul este pe drum. Comunicati cu ea si ascultati-i nevoile.

In concluzie, socul anafilactic este o situatie grava care necesita primul ajutor imediat si ajutor medical specializat. Daca suspectati ca cineva sufera de un soc anafilactic, sunati la serviciul de urgenta 112 si urmati pasii de prim ajutor pentru a-i oferi ajutorul necesar pana cand ajunge echipa de salvare. Cunoasterea simptomelor si a pasilor de prim ajutor poate face diferenta intre viata si moarte in astfel de situatii. Asadar, este important sa fiti pregatiti si sa stiti cum sa actionati in cazul unui soc anafilactic sau al oricarei alte situatii de urgenta.

Participa aici la un Curs de Prim Ajutor cu MENSAVE.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

ro_RORomanian