MENSAVE instalează la Timișoara primul Defibrilator Automat (AED) în Piața Operei

mensave curs prim ajutor 135

MENSAVE împreună cu Politehnica Timișoara instalează primul Defibrilator Automat (AED) din Timișoara.  

MENSAVE înființează și dă startul Proiectulului DefibSAVE la Timișoara, proiect în care MENSAVE urmărește să implementeze cât mai multe defibrilatoare automate externe în oraș și nu numai. Primul defibrilator din Timișoara din acest proiect a fost deja amplasat la Aeroportul Traian Vuia din Timișoara.

Următorul defibrilator sponzorizat în totalitate de către MENSAVE va fi inaugurat în data de 20.01.2023, ora 12:00 pe clădirea Politehnicii Timișoara / Palatul Lloyd din Piața Operei. Acest proiect este suținut și de către echipa de fotbal Politehnica Timișoara si Druckeria. Timișoara urmează să devină Capitală Culturală în 2023, iar numărul vizitatorilor urmează să crească semnificativ. Timișoara trebuie să se ridice la standardele europene și să fie asigurată cu mai multe dispozitive de salvare vieți precum Defibrilatorul. 

70,000 de romani mor anual din cauza unui stop cardiac. Pentru că ambulanța ajunge foarte rar la timp, defibrilatoarele automate ar putea salva nenumărate vieți. La nivel modial, stopul cardio-respirator omoară mai multe persoane decât accidentele de mașină, cancerul, diabetul sau orice altă afecțiune de acest gen. 90% dintre cei afectați intră în fibrilație ventriculară, ceea ce înseamnă că pot fi salvați dacă se intervine imediat. Din păcate, asta se întâmplă foarte rar pentru că nu este omenește posibil ca ambulanța să ajungă în timp util la bolnav. În caz de stop cardiac, fiecare secundă contează.

Defibrilatorul automat extern, o șansă de supraviețuire

Dacă suferi un stop cardiac, inima ți se poate reporni și după opt minute, însă pentru creier este prea tarziu. Dacă nu primește oxigen timp de patru minute, acesta suferă leziuni permanente. Așa se face că și astăzi, când ambulanța ajunge la pacient chiar și în 10 minute, există atâtea și atâtea decese datorate stopului cardio-respirator.

Cel mai recent dintre cazurile cunoscute este cel al Ramonei Caciu, femeia care a murit la locul de muncă acum câteva luni. Dar au existat și copii aparent sănătoși care s-au prăbușit brusc în curtea școlii sau fotbaliști care au căzut ca secerați pe teren. Dacă în aceste cazuri ar fi existat în preajmă un defibrilator probabil că deznodământul ar fi fost mai fericit. Steve Jelfs, reprezentant al Cardiac Science, o companie ce produce defibrilatoare automate externe, spune că țara sa natală, Anglia a reușit o creștere considerabilă a șanselor de supraviețuire. Dacă până acum erau salvate doar 5% dintre victimele unui stop cardiac, astăzi procentul a crescut la 25% datorită defibrilatoarelor automate.

Chiar și un copil poate folosi un defibrilator

Un defibrilator poate salva o mulțime de vieți pentru că poate fi folosit de oricine, indiferent de meserie. De fapt, spune Steve Jelfs, studiile au arătat că și un copil de opt ani poate folosi în siguranță un defibrilator automat. Încă de la pornire, aparatul oferă instrucțiuni vocale clare celui care intervine: așezi electrozii pe pieptul pacientului și aștepți. În acest timp, aparatul înregistrează ritmul cardiac pentru a vedea daca este sau nu nevoie de defibrilare. Dacă este nevoie, vocea te indrumă când să apeși butonul declanșator și cum să continui resuscitarea cardio-pulmonară. Dacă nu, ești anunțat că bolnavul are un ritm cardiac normal, ceea ce înseamnă, probabil, că este doar leșinat. Astfel nu există riscul ca, din exces de zel, să electrocutezi o persoană care nu e în pericol de moarte. Cu ajutorul defibrilatoarelor automate nu mai este nevoie de medic care să facă defibrilarea, ceea ce mărește considerabil șansele de supraviețuire. Acestea scad cu 7-10% la fiecare minut de întârziere și ideal este să se intervină în primele cinci minute de la pierderea cunostinței, a mai spus reprezentantul Cardiac Science.

Învață cum se folosește defibrilatorul la cursurile de prim ajutor susținute de MENSAVE

Un defibrilator poate salva o mulțime de vieți, așadar te invităm să Fii un Erou! și să înveți cum se folosește acesta la cursurile de prim ajutor organizate de MENSAVE. Înscrierile se fac aici: https://mensave.ro/evenimente

Pentru mai multe informații, ne puteți contacta la office@mensave.ro

 

sursa: https://www.sfatulmedicului.ro/Boli-ale-inimii-si-vaselor/defibrilatorul-automat-poate-salva-vieti_7522

 

Tags: defibrilator, defibrilator semiautomat, defibrilator automat, aed, curs de prim ajutor, infarct, infarct miocaridc, mensave, fii un erou, curs prim ajutor romania, curs prim ajutor adult, curs prim ajutor bebelusi

 

MENSAVE

Fii un erou!

Participa aici la un Curs de Prim Ajutor cu MENSAVE.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

ro_RORomanian