Impactul cunoașterii suportului vital de bază de către populația generală – Ce beneficii aduc cursurile de prim ajutor?

mensave curs prim ajutor 136

Stopul cardio-respirator petrecut în afara spitalului afectează în fiecare an aproximativ 1 din 1000 de adulți. Rata mortalității pentru aceste cazuri este extrem de ridicata, doar 1 din 10 pacienți supraviețuind, iar din aceștia, mai mult de jumătate suferă leziuni neurologice permanente.  Supraviețuirea acestor pacienți este direct proporțională cu timpul petrecut din momentul instalării stopului cardio-respirator și momentul în care resuscitarea cardio-pulmonară eficientă este începută, cu mențiunea ca fiecare minut în care resuscitarea cardio-pulmonară este amânată scade cu 10% șansele de supraviețuire ale pacienților. (1)

Întrucât marea majoritate a stopurilor cardio-respiratorii se petrec în afara spitalului, iar serviciile de urgență au nevoie de o perioadă de timp să ajungă la fața locului, cunoașterea metodelor de aplicare a resuscitării cardio-pulmonare prin acordarea suportului vital de bază și utilizarea defibrilatoarelor semi-automate joacă un rol central în creșterea ratei de supraviețuire a acestor pacienți. Un studiu publicat de revista Resuscitation (Factor de Impact ISI – 6.251) în 2018 (2), arată ca doar 6% din cazurile de stop cardio-respirator prezintă șanse de supraviețuire în lipsa acordării suportului vital de bază sau al utilizării defibrilatoarelor. De asemenea, utilizarea corectă în timp util a defibrilatoarelor semi-automate, precum și a inițierea promptă a manevrelor de resuscitare cardio-pulmonare, pot ridica rata de supraviețuire la pană la 20%.

Un articol de tip review publicat în Ianuarie 2021 în revista Signa Vitae – Journal of Anesthesiology (Factor de Impact ISI – 0.907) analizează impactul cursurilor de prim ajutor asupra populației generale în țări dezvoltate economic din Europa de Vest, precum Danemarca sau Spania. Deoarece implementarea la nivel național a programelor de educare a populației privind acordarea primului ajutor au fost realizate în ultimele două decenii, articole cuprinzătoare, pe loturi mari de pacienți nu au putut fi până în acest moment realizate. Cu toate acestea, în țările în care aceste proiecte au fost implementate, s-a remarcat o crestere a cazurilor în care oameni fără pregătire medicală intervin și acordă primul ajutor în cazurile de stop cardio-respirator petrecute in afara spitalului. (3) 

Încrederea pe care oamenii din populația generală o dobândesc în urma cursusilor de prim ajutor îi determină să acționeze în situați critice. În plus, amplasarea în zone publice cheie a defibrilatoarelor semi-automate externe la care cetățenii să aibe acces poate duce la o creștere suplimentară a procentului de supravietuiri.  În prezent, compania Mensave a început demersurile pentru amplasarea în locuri publice a defibrilatoarelor semi-automate externe, primul amplasat fiind chiar pe Aeroportul Traian Vuia din Timișoara.

 

Articol redactat de: Dr. Plopeanu Andrei-Dorel, Medic Anatomopatolog

 

Sursă:

  1. Baldi E, Contri E, Burkart R, Borrelli P, Ferraro OE, Tonani M, Et al. Protocol of a multicenter international randomized controlled manikin study on different protocols of cardiopulmonary resuscitation for laypeople (MANI-CPR). BMJ Open. 2018; 8:e019723.
  2. Böttiger BW, Lockey A, Aickin R, Castren M, de Caen A, Escalante R, Et al. “all citizens of the world can save a life”-the World Restart a Heart (WRAH) initiative starts in 2018. Resuscitation. 2018; 128: 188-190.
  3. Lourdes Luque-lópez, Jesús Molina-mula. Basic life support training for the adult lay population. A systematic review. Signa Vitae. 2021. 17(3);47-61.

 

Tags: curs de prim ajutor, infarct, infarct miocaridc, mensave, fii un erou, curs prim ajutor romania, curs prim ajutor adult, curs prim ajutor bebelusi

 

MENSAVE

Fii un erou!

Participa aici la un Curs de Prim Ajutor cu MENSAVE.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

ro_RORomanian