Oprirea sângerării | Cum putem reduce numărul deceselor în cazul hemoragiilor acute necontrolate?

mensave curs prim ajutor 138

Sângerările acute necontrolate reprezintă o cauza importantă de deces în cazul accidentelor de la locul de munca, din locuința proprie, din trafic sau în cazul unor atacuri armate sau cu armă albă. Din acest motiv, cunoașterea unor noțiuni de baza referitoare la modalitatea corespunzătoare de a efectua oprirea corectă a sângerării (hemostaza) sunt esențiale în cazul în care te vei întâlni cu una din situațiile enumerate mai sus.    

Cu toate acestea, conform unui studiu publicat de Elliot Ross Et. Al. în 2018 în Jurnalul de Medicină de Urgență (Factor de Impact ISI 2021 – 1.484), ce include un lot de 195 de participanți fără pregătire medicală preexistentă, mai puțin de un sfert dintre participanți cunoșteau modalitatea corectă de plasare a garoului. Astfel, doar 16.7 % dintre participanți plasau corect garoul în cazul leziunilor de la nivelul membrelor superioare și 17.2% în cazul membrelor inferioare. Concluziile studiului au dovedit așadar necesarul foarte ridicat de pregătire a populației generale prin efectuarea de cursuri de prim ajutor utilizând diferite scenarii și manechine cât mai specializate.

Un alt studiu publicat de Cassandra Villegas Et. Al în ianuarie 2020 în Jurnalul de Cercetare Chirurgicală (Factor de Impact ISI 2021 – 2.417), a evaluat prin intermediul programului național ”Stop The Bleed” (Opriți sângerarea) care se desfășoară în continuare în SUA, importanța efectuării perioadice a cursurilor de prim ajutor ce includ pregătiri țintite înspre realizarea corectă a hemostazei în diversele scenarii prezentate, atât pe populația cu experiență medicală, cât mai ales pentru populația generală fara experiență medicală.

Rezultatele obținute în cadrul articolului efectuat au arătat o îmbunătățire evidentă în efectuarea manevrelor de hemostoză, precum plasarea corectă a garoului, în special la populația fără pregătire medicală, dar și în cazul populației cu experiență medicală. De asemenea, prin participarea periodică la aceste cursuri, s-a remarcat o tendință clară de creștere a ratei de încredere a populației de a acționa la timp în cazul întâlnirii unui pacient cu o sângerăre acută necontrolată.

Deoarce, în ultimele decenii, numărul de accidente a crescut vertiginos, iar hemoragia necontrolată rămâne una din cauzele principale prevenibile de deces, recomandăm efectuarea periodică a cursurilor de prim ajutor, mai ales deoarece manechinele și scenariile parcurse vor fi constant îmbunătățite astfel încât pregătirea dumneavoastră să fie cât mai adecvată. 

 

Articol redactat de: Dr. Plopeanu Andrei-Dorel, Medic Anatomopatolog

 

Sursă:

Ross EM, Mapp JG, Redman TT, Brown DJ, Kharod CU, Wampler DA. The Tourniquet Gap: A Pilot Study of the Intuitive Placement of Three Tourniquet Types

 

Tags: curs de prim ajutor, infarct, infarct miocardic, mensave, fii un erou, curs prim ajutor romania, curs prim ajutor adult, curs prim ajutor bebelusi

 

MENSAVE

Fii un erou!

Participa aici la un Curs de Prim Ajutor cu MENSAVE.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

ro_RORomanian