Primul ajutor în tratamentul arsurilor – Cum putem limita impactul leziunilor provocate de arsuri?

mensave curs prim ajutor 137

Arsurile sunt leziuni importante, ce pot avea impact major atât funcțional, cât și estetic asupra pacienților. Aceste leziuni pot fi produse de diverși factori etiologici, iar cele mai frecvente tipuri de arsuri sunt: arsurile produse de lichide fierbințiarsurile chimicearsurile produse de flăcări, arsurile de contact și arsurile electrice. Mecanismul de evoluție al arsurilor este unul progresiv, complex. O importanță deosebită trebuie acordată tegumentului din vecinătatea arsurii. Chiar dacă în faza acută a contactului acesta pare să fie cruțat, el va suferi leziuni treptate, cu implicație importantă în recuperarea completă funcțională și estetică a pacientului.

Deși pentru vindecarea completă a leziunilor provocate de arsurile profunde este necesar un tratament chirurgical de specialitate, ghidurile actuale de tratament al arsurilor recunosc importanța aplicării imediate a apei reci pe tegumentul afectat precum și pe tegumentul din vecinătatea acestuia. Aplicarea apei reci reprezintă un factor important de reducere al progresivității acestor leziuni, fiind asociată cu reepitalizare mai rapidă, precum și cu limitarea țesutului cicatricial.   

Un studiu publicat de Varun Harish Et. Al, în revista Burns – Journal (Factor de Impact ISI 2021 – 2.609), pe un lot de 4918 pacienți, analizează impactul aplicării primului ajutor în cazul arsurilor de diferite etiologii. Acest prim ajutor constă în simpla aplicare a apei reci pe tegumentul afectat, precum si pe cel din vecinatatea arsurii, timp de minim 20 de minute, nu mai tarziu de 3 ore de la momentul producerii arsurilor. De asemenea, în cadrul acestui articol, au fost subîmpărțite în categorii etiologice tipurile de arsuri și studiat impactul intervenției rapide pe vindecarea ulterioară.

Concluziile acestui studiu au fost extrem de relevante, arătând clar efectul benefic al aplicării tratamentului de prim ajutor în cazul arsurilor. Acesta duce la reducerea necesarului aplicării grefelor de piele, reducerea profunzimii rănilor, precum și la o vindecare mai rapidă. Datorită lotului important de pacienți incluși în acest studiu, putem sustine afirmația prin care aplicarea a apei reci în timp util pe arsurile cu etiologiile menționate mai sus, poate duce la rezultate foarte bune, în cazul unor răni care pot avea un prognostic mai sumbru, cu consecințe funcționale și estetice majore. (1)

Situațiile de urgența cu care ne confruntăm în viața de zi cu zi sunt diverse, astfel cunoasterea metodelor de limitarea a consecintelor in cazul accidentelor prin acordarea primului ajutor sunt foarte utile. Informatii de acest tip sunt oferite in cazul cursurilor de prim ajutor oraganizate de catre MENSAVE.

 

Articol redactat de: Dr. Plopeanu Andrei-Dorel, Medic Anatomopatolog

 

Sursă:

  1. Harish V, Tiwari N, Fisher OM, Li Z, Maitz PKM. First aid improves clinical outcomes in burn injuries: Evidence from a cohort study of 4918 patients. Burns. 2019 Mar;45(2):433-439. doi: 10.1016/j.burns.2018.09.024.

 

Tags: curs de prim ajutor, infarct, infarct miocardic, mensave, fii un erou, curs prim ajutor romania, curs prim ajutor adult, curs prim ajutor bebelusi

 

MENSAVE

Fii un erou!

Participa aici la un Curs de Prim Ajutor cu MENSAVE.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

ro_RORomanian