Resuscitarea cardio-pulmonară a pacienților pediatrici – Beneficiul instruirii susținute a personalului angajat din industria îngrijirii copilului

mensave curs prim ajutor 133

Stopul cardiorespirator în cadrul populație pediatrice are o incidență mult mai scăzută decât în populația adultă. Cu toate acestea, importanța începerii manevrelor de resuscitare cardio-pulmonară cât mai repede este esențială în cazul pacienților pediatrici datorită riscului foarte crescut de mortalitate și de dezvoltare a sechelelor neurologice permanente. Atât datorită rarității cazurilor cât și prin stresul asociat efectuării manevrelor de resuscitare cardio-pulmonară la un pacient pediatric, recomandarea este ca pregătirea profesională în acest sens să fie adresată mai ales părinților și lucrătorilor din industria îngrijirii copilului, cum ar fi educatori, profesori etc.

Un studiu publicat în revista Frontiers in Pediatrics (Factor de Impact ISI 2022 – 3.569) (1) analizează beneficiile învățării susținute a efectuării manevrelor de resuscitare cardio-pulmonară la pacienții pediatrici pe 39 de persoane anagajate în industria îngrijirii copilului. Toți participanți au efectuat un curs de prim ajutor pediatric cu 6 luni anterior studiului, astfel încât s-au putut verifica atât competențele de prim ajutor menținute la 6 luni dupa prima pregătire, cât și posibilitatea de îmbunătățire a acestora după reinstruire.

De asemenea, respectarea ghidurilor de resuscitare a fost urmărită atât înainte de reinstruire, cât și după, prin evaluarea unor parametri precum: rata de compresii toracice, profunzimea compresiilor, timpul dintre compresiuni și rata de success a respirațiilor de salvare.  La final, participanții au avut de completat un chestionar bazat pe diferite situații de urgență pediatrica ce necesita resuscitarea cardio-pulmonară. Conform rezultatelor chestionarelor, rata de încredere în acordare a primului ajutor pediatric a crescut cu peste 60% în rândul participanților după perioada de reinstruire.

Concluziile studiului au arătat că desi cunoștințele au fost diminuate la 6 luni de la primul curs de prim ajutor pediatric, tendința participanților înspre acordarea primului ajutor a fost semnificativ crescută comparativ cu momentul anterior primei pregătiri. În plus, aptitudinile de acordare a primului ajutor au fost semnificativ îmbunătățite pentru toți participanți după reinstruirea de după 6 luni.

Efectuarea periodică a cursurilor de prim ajutor pediatric de către personalul angajat în industria îngrijirii copilului este esențială și reprezintă recomandarea generală a companiei MENSAVE.

 

Articol redactat de: Dr. Plopeanu Andrei-Dorel, Medic Anatomopatolog

 

BIBLIOGRAFIE:

  1. Michel J, Ilg T, Neunhoeffer F, Hofbeck M, Heimberg E. Implementation and Evaluation of Resuscitation Training for Childcare Workers. Front Pediatr. 2022 Feb 28;10:824673. doi: 10.3389/fped.2022.824673.

 

Tags: curs de prim ajutor, infarct, infarct miocardic, mensave, fii un erou, curs prim ajutor romania, curs prim ajutor adult, curs prim ajutor bebelusi

 

MENSAVE

Fii un erou!

Participa aici la un Curs de Prim Ajutor cu MENSAVE.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

ro_RORomanian