Oroarea din zborul Valencia-Timisoara. Poveste oferita de cursantul unui curs de Prim Ajutor MENSAVE

Citeste mai jos povestea reala a cursantului nostru despre primul ajutor care nu a fost acordat atunci cand trebuia.
 
„In luna ianuarie 2023 am petrecut un concediu de familie in Valencia, unde am ajuns cu un zbor low-cost direct din Timisoara. Fiul nostru, R., in varsta de doi ani, era si el cu noi. 
 
Dupa o experienta neplacut pe un feribot anul trecut, sotiei mele ii era teama sa mai calatorim cu copilul intr-un mijloc de transport care nu poate fi oprit sau orientat spre cel mai apropiat spital in cazul unei urgente, cum ar fi un automobil. Totusi, a acceptat sa zburam la Valencia, tinand cont ca zborul nu ar dura foarte mult. Ne spuneam ca daca ar avea loc o urgenta in avion, cineva dintre membrii echipajului ar trebui sa fie capabil sa ne ajute. Dar ceea ce s-a intamplat pe zborul de intoarcere de la Valencia la Timisoara ne-a demonstrat ca lucrurile nu stau chiar asa.
 
Cand zborul se apropia de aterizare, echipajul de cabina a inceput sa pregateasca pasagerii, plimbandu-se pe culoar si indemnandu-i pe toti sa isi cupleze centurile de siguranta. Cand una dintre stewardeze a ajuns in dreptul unui domn in varsta de vreo 65 de ani care parea ca dormea, l-a atins usor pe umar si a incercat sa il trezeasca. Fiindca domnul nu a raspuns, l-a miscat ceva mai tare, suficient de mult pentru a trezi orice om sanatos din somn. Insa nici atunci, pasagerul nu a raspuns. Stewardeza a chemat alti cativa colegi si au incercat sa-i verifice semnele vitale domnului inconstient. Astfel si-au dat seama ca de fapt pasagerul nu mai respira.
 
Atunci a inceput panica. Una dintre insotiroarele de zbor a solicitat la interfon ajutorul oricui se afla in avion si era calificat sa ofere primul ajutor: „Exista vreun cadru medical in avion? Avem o urgenta. Unul dintre pasageri nu mai respira.”
 
S-a ridicat o doamna de vreo 30 de ani, care a spus ca e asistenta medicala. A mers langa pacient, l-a intins pe culoar, i-a deschis camasa la piept si a confirmat ca domnul nu respira. Apoi a inceput sa-i faca masaj cardiac. Dupa cateva minute, s-a oprit spunand ca nu are rost sa mai continue, fiindca pacientul a decedat. „Cand am ajuns langa el, abia daca mai respira”, a spus ea. „Daca il gaseam mai devreme, poate s-ar fi putut face ceva ca sa-l salvam”. Apoi s-a intors la locul ei. Echipajul de cabina a continuat sa ramana langa pacient si sa ii faca masaj cardiac pana la aterizare, cand domnul a fost preluat de un echipaj SMURD aflat la aeroportul Timisoara. Insa, din pacate, cei de pe ambulanta nu au mai putut face altceva decat sa constate decesul.
 
Experienta aceasta ne-a determinat pe mine si sotia mea sa ne dorim sa participam la un curs care sa ne invete cum putem oferi un minim de primul ajutor cuiva aflat in nevoie. Am considerat inadmisibil ca intr-un avion in care calatoreau 150 de persoane, sa nu fie nimeni care sa poata oferi primul ajutor in mod corect. Aceasta experienta ne-a demonstrat ca, cel putin in avioanele low cost, membrii echipajului nu sunt antrenati sa stie ce sa faca in cazul unei urgente si nu au nici instrumentele necesare: in avion nu exista un defribilator.
 
Dupa ce am participat la cursul de prim ajutor pentru adulti sustinut de Mensave si am invatat care sunt pasii corecti ce trebuie parcursi cand o persoana este inconstienta si nu mai respira, ne-am dat seama ca pana si doamna din avion care era asistenta medicala, a facut cateva greseli grave in modul in care a tratat situatia, greseli care poate au facut diferenta intre viata si moarte pentru pacient.
 
Cursul de la Mensave ne-a ajutat sa fim mai increzatori in modul in care putem controla o situatie de urgenta. Acum stim ce avem de facut macar pentru a tine in viata o persoana aflata in nevoie, pana la sosirea ajutorului medical calificat. Speram sa nu mai intalnim niciodata o situatie ca cea din zborul de Valencia, dar daca o vom intalni, vom fi pregatiti sa ajutam. 
 
Multumim Mensave pentru activitatea excelenta pe care o faceti prin intermediul cursurilor voastre!”

 
Ciprian B., cursant MENSAVE
 
Ai o poveste in care primul ajutor nu a fost acordat si ai fost martor? Trimite-o si la noi si o vom posta pe blogul nostru. Trimite povestea ta la office@mensave.ro.

Participa aici la un Curs de Prim Ajutor cu MENSAVE.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

ro_RORomanian